Miten tunnistaa luotettavat tuotteet kosmetiikassa, kun taitavasti markkinoivien kosmetiikkabrändien ympärillä häilyy uskomaton taikapöly?
Asetusten mukaan kosmetiikkatuotteella voi olla ihon hyvän kunnon ylläpitämiseen, sen ulkonäön muuttamiseen, puhdistamiseen, tuoksun muuttamiseen tai suojaamiseen vaikuttavia ominaisuuksia, mutta tiesitkö, ettei kosmetiikaksi luokitellusta tuotteesta saisi ollenkaan antaa lääkinnällisiä, esimerkiksi ihosairauksia parantavia lupauksia? Tällaisia lupauksia tekevä brändi ei ole tietoinen kosmetiikan turvallisuuteen liittyvistä asetuksista tai ei halua noudattaa niitä. Mieleen tulee väkisinkin, että mitä muuta kuluttajan turvallisuuteen liittyvää samassa yrityksessä voidaan laiminlyödä. Iho on suurin elin, joten on tärkeää tietää mitä siihen laittaa. Varsinkin kasvojen ihon hoitaminen on kuitenkin monelle meistä pehmeä kohta. Jos jonkinlaista parannusta nykytilaan luvataan, niin terve kyseenalaistus tuotteen tehoa tai hintalappua kohtaan voi kadota hetkessä.
Kun ainesosaluetteloita oppii lukemaan, monen tuotteen taika paljastuu
Luonnonosmetiikassa vaikkapa moni voide sisältää suurimmilta osin aika tavallisia öljyjä ja rasvoja. Harvoin äänekkäimmin markkinoivien yritysten tuotteissa on mitään sellaista, mitä muilla vastaavilla brändeillä ei olisi. Ainoa tapa arvioida tuotteen tehoa olisi ymmärtää mitä tuote oikeasti sisältää ja millaisia todistettuja vaikutuksia sisältävillä aineilla on. Asiakkaan asemaa helpottaisi toki se, jos kosmetiikkayritykset tarjoaisivat tutkimustuloksia väitteidensä tueksi. Jos sellaista ei löydy, niin mihin markkinoitavat väitteet pohjautuvat? On aivan eri asia mainita tietyn ainesosan tai käytetyn yrtin mahdollisia vaikutuksia eri tutkimuksista ja jättää asiakkaan päätettäväksi voisiko siinä olla jotain hänelle kuin väittää juuri sen oman, tutkimattoman tuotteen vaikuttavan parantavasti.
Inci-nimien tulkitseminen on kuin uuden kielen opettelu
Kuten monella muullakin alalla, myös kosmetiikan parissa taitaa pyöriä ikuisuuskysymys: Onko vastuu tuotteista täysin yrityksillä vai täytyykö asiakkaiden olla niin valveutuneita, että he osaavat erottaa rahojensa arvoisen tuotteen huijauksesta? Pitäisikö siis jokaisen asiakkaan opetella lukemaan kosmetiikan ainesosaluetteloita vai voisiko asetuksia vain muuttaa niin, että jokaisen yrityksen tulisi ilmoittaa ainesosat myös helpommin ymmärrettävässä muodossa kuin nykyisellä systeemillä tieteellisten nimien ja englannin sekoituksella?
Mistä kosmetiikkatuotteista sitten kannattaa maksaa?
Moni luotettavankin luonnonkosmetiikkabrändin hyvä perustuote tuntuu omalle kukkarolle vain yksinkertaisesti liian kalliilta. Ymmärrän täysin tuotteelle kohdistuvan aivan valtavasti muitakin menoeriä kuin raaka-aineet, jotta yritystä voidaan onnistuneesti pyörittää. Kuitenkin dramaattisimman esimerkkini öljypuhdistustuotteen 360€ litrahinta tuntuu aivan kohtuuttomalta heti, kun lukee ainesosaluetteloista sen koostuvan käytännössä pelkästä rypsiöljystä. Moni tuttuni on ollut tyytyväinen tähän hellävaraiseen ja simppeliin puhdistustuotteeseen, mutta ei ole tullut ajatelleeksi sisällön suhdetta hintaan. Tuotetta ei ostaisi kukaan, jos samaa raaka-ainetta olisikin elintarvikepakkauksessa ruokakaupan hyllyllä. Tuotteen hintalappu ei ole siis suoraan verrannollinen raaka-aineiden hintaan.
Mitä muuta sitten odotin öljypuhdistustuotteen sisältävän kuin öljyä? No kosmetiikkakeijun taikapölyä, joka korjaa iho-ongelmani!
En yhtään ihmettele, vaikka ainesosaluetteloja tutkittuasi juuri se ihollesi paras luonnonkosmetiikkatuote paljastuukin yksinkertaisimmaksi raaka-aineiltaan. Jos olemme vuosia syytäneet ihollemme kauheasti eri ainesosia sisältäviä tuotteita, helpotus voikin löytyä sieltä mitä iholle ei laita eikä niinkään sieltä mitä siihen laittaa. Todella moni herkistyy pikkuhiljaa esimerkiksi luonnonkosmetiikassa paljon käytettyjen eteeristen öljyjen sisältämille allergeeneille, sillä ne ovat kasvia todella tiiviissä muodossa ja näin ollen erittäin vahvoja.
Kun olen opetellut ymmärtämään kosmetiikan ainesosia ja valmistamaan kosmetiikkaa itse, olen kaikesta huolimatta edelleen vakuuttunut siitä, että jotkut tuotteet ovat todella hintansa arvoisia ostaa valmiina. Itselleni tällaisia tuotteita ovat ensinnäkin ne, joissa on jotakin melko kallista ja erityistä raaka-ainetta, jota en saisi välttämättä ostettua omaan käyttööni helposti tai ainakaan tarpeeksi pientä erää ollakseen kannattavaa hankkia. Toinen rajanveto on, että en ole lähtenyt tekemään itse voimakkaasti väriaineita sisältäviä meikkejä, kuten meikkivoiteita tai ripsivärejä.
Monet kosmetiikkatuotteet ovat niin helppoja, nopeita ja edullisia valmistaa itse, etten olisi enää koskaan valmis maksamaan niistä!
Periaatteessa minkä tahansa tuoteryhmän tuotteita voi valmistaa itse: voiteet, seerumit, kasvovedet ja puhdistustuotteet. Haluan valmistaa päivittäin käytettävät kosmetiikkatuotteet - aivan kuten ruokanikin - puhtaista yksinkertaisista raaka-aineista, joita monia löytyykin jo valmiiksi keittiöstä. Monia halutuimpia vaikuttavia aineita taas voi löytää ihan yleisimmistä luonnonvaraisena kasvavista kasveista. Itselle tuntuu loogisemmalta ja hellävaraisemmalta käyttää kasvia luonnon tarjoamassa muodossa eikä todella vahvaan muotoon tislattuna. Itse valmistaen saan myös valita kosmetiikkaani juuri omalle iholleni sopivat ainekset. Voin myös jättää pois itseäni herkästi allergisoivat eteeriset öljyt tai vaikkapa ihoani liikaa tukkivat öljylaadut.
Luontoa iholle - kasvien sisältämät salaiset aineosat
Niiden ei tarvitse olla salaisia enää kauaa! Monet kosmetiikan arvostetuimmista raaka-aineista ovat siis peräisin yleisistä luonnonvaraisista kasveista, jotka ovat tuolla kaikkien saatavilla. Tiesitkö, että arbutiinia löytyy niinkin yleisistä kasveista kuin sianpuolukasta, jonka lehtien arbutiinipitoisuus on n.6% (Galambosi ja Kivijörvi, MTT, 2007). Arbutiini on pigmenttimuutoksiin tai punoittavaan couperosa ihoon taipuvaisille haluttua tavaraa. Luonnon arbutiinin on vieläpä todettu olevan tehokkaampaa kuin synteettisesti valmistetun. Monessa markkinoilla olevissa arbutiinia sisältävissä tuotteissa voi siis olla raaka-aineita aivan samasta alkuperästä, kuin itse valmistettavassa kosmetiikassa.
Kolme vaihetta onneen eli itse valmistettuun kosmetiikkaan
Sinun tarvitsee tietää mitä ainesosia saa mistäkin kasveista. Luonnosta kerättävien kasvien kohdalla lajitietous ja vastuullinen kerääminen tulee olla hallussa. Toiseksi on olennaista tietää millä tekniikalla juuri haluamasi ainesosat voidaan uuttaa kasvista sellaiseen muotoon, että saat oikeasti lisättyä ne lopulliseen tuotteeseen. Onneksi monet kasvien sisältämät aineet on mahdollista uuttaa joko veteen tai öljyyn, nämä kun onnistuvat ihan kotikeittiössä. Viimeiseksi tarvitset vielä tietoa kuinka uutteet valmistetaan käytettäväksi kosmetiikaksi hyvin valittujen perusraaka-aineiden kanssa! Huomioi, että luonnonkasveille voi olla allerginen. Itsellesi uusia raaka-aineita tulee kokeilla ensin varovasti.
Kosmetiikkaa luonnonkasveista -työpajoissa opit kaiken tämän:
Kosmetiikkaan sopivien luonnonkasvien tunnistus ja vastuullinen kerääminen
Luonnonkasvien ihonhoidolliset ominaisuudet
Eri kosmetiikkatuotteiden valmistusprosessi
Pääset valmistamaan omaa luonnonkosmetiikkaa itse valitsemistasi raaka-aineista
Saat mukaasi myös kosmetiikan valmistuksen perusreseptit, joita voit varioida loputtomasti vaihtamalla erilaisia vaikuttavia aineita matkallasi kosmetiikka-omavaraiseksi!
Comments